Ontvoerd

Hij werd op brute wijze ontvoerd, en zat vijftien maanden in een donker hok van anderhalf bij twee meter tussen de insecten en de muizen. Maanden lang zag hij geen gezichten: hij werd bewaakt door zwaar bewapende mannen met maskers. Hij vreesde meerdere malen voor zijn leven, werd mentaal heen en weer gegooid tussen hoop en wanhoop en voelde zijn einde naderen tijdens nachtelijke ritten in de kofferbak van een auto op weg naar nieuwe onzekerheid.

Arjan Erkel weet de lezer niet alleen vanaf het begin tot het eind te boeien met zijn indrukwekkende verhaal over zijn ontvoering, die een groot deel van Nederland lange tijd in de ban hield, maar gijzelt als het ware de lezer, die bijna lijfelijk ervaart hoe het is om 20 maanden opgesloten te zitten en van de buitenwereld afgesloten te zijn. Dat maakt het boek tot een meeslepend verhaal over de psychologie van de gijzeling.

 Quotes:

Het is een fenomenale prestatie om dit te overleven, en het is bijna net zo’n grote verdienste om er zo’n mooi, meeslepend en ontroerend boek over te schrijven.” NRC Handelsblad

Een intelligent geschreven, fascinerende rapportage over een verblijf in de hel.” De Volkskant

Openhartig, meeslepend en spannend.” Algemeen Dagblad

Boek Arjan Erkel kopen!” Ruud de Wild, Radio 538

Leest als een ware psychologische thriller.” Planet Internet

Recencie:
Tussen hoop en vrees, tussen leven en dood. Het zijn de kernbegrippen in het boek van Arjan Erkel, waarin hij het relaas van zijn ontvoering uit de doeken doet. De medewerker van Artsen zonder Grenzen (AzG) was bijna twee jaar in handen van Tsjetsjeense rebellen. Vorig jaar april kwam hij op vrije voeten. In zijn dinsdag gepresenteerde boek Ontvoerd. 607 dagen tussen leven en dood doet hij zijn belevenissen en avonturen uit de doeken.

Het laatste begrip lijkt niet zo gepast, maar onder het lezen vergeet je wel eens dat het geen fictie is. De 320 paginas tellende publicatie leest als een ware psychologische thriller. Het is knap hoe Erkel vrij nauwkeurig de ruim 600 dagen heeft gereconstrueerd zonder te vervallen in opsommingen en herhalingen. Dat is des te opmerkelijker omdat de Rotterdammer tijdens zijn ontvoering geen dagboek heeft bijgehouden of aantekeningen heeft kunnen maken. Het roept de vraag op in hoeverre de herinneringen van de auteur betrouwbaar zijn, maar dit….. lees meer.