THEATER

De ontvoering van Arjan Erkel in 2002 door rebellen uit Dagestan en zijn vrijlating twintig maanden later, waren volop in het nieuws.

 

In zijn voorstelling Vrijheid van denken en doen vertelt Erkel hoe hij onder de grond werd vastgehouden in een hok van twee bij anderhalve meter, vol angst en onzekerheid over een goede afloop. Hij neemt het publiek mee naar de wanhopige situatie waarin hij verkeerde, waar verandering van gewoonten en verbinding maken met de nieuwe werkelijkheid noodzakelijk waren om te overleven. Contact leggen en samenwerken met zijn ontvoerders waren zeer belangrijke en moeilijke processen, maar het lukte Erkel langzamerhand zijn situatie te verbeteren, zonder zijn identiteit of idealen te verliezen.

 

Hij vertelt niet alleen op boeiende wijze over zijn verdriet, eenzaamheid, veerkracht en vechtlust om zijn ellende te doorstaan, maar ook vol humor over boksen met ontvoerders, omgaan met wapens en het geven van sekslessen aan zijn belagers.

 

Tijdens zijn vrijheidsberoving bood muziek Erkel troost en steun. Het zingen en neuriën van liedjes die hem herinnerden aan vrolijke en vervelende gebeurtenissen uit zijn leven tot dan toe, gaf hem kracht en energie: Green Green Grass of home, Folsom Prison Blues en San Quentin. In het bijzonder Oerend Hard van de band Normaal werd Erkels houvast. En verbond hem in zekere zin met zijn ontvoerders: op een bepaald moment zongen zij dit nummer fonetisch mee. Niet voor niets neemt Erkel voormalig gitarist van Normaal, Jan Wilm Tolkamp, mee op tournee. Het stond als een paal boven water dat Erkel na zijn gevangenschap weer oerend hard verder wilde leven.

 

Vrijheid van denken en doen is het prachtige en inspirerende verhaal van Arjan Erkel over het putten van kracht uit het vergroten van mogelijkheden. Een aanrader om zelf ook weer in beweging te komen, om achter verlangens aan te gaan en afscheid te nemen van belemmeringen.

VRIJHEID VAN DENKEN & DOEN | ENKHUIZEN

ZZATERDAG 19/1/ ’19

DE DROMMEDARIS, ENKHUIZEN

VRIJHEID VAN DENKEN & DOEN | DELFZIJL

ZATERDAG 26/1/ ’19

THEATER DE MOLENBERG | DELFZIJL

VRIJHEID VAN DENKEN & DOEN | HELMOND

ZATERDAG 27/1/ ’19

THEATER SPEELHUIS | HELMOND

VRIJHEID VAN DENKEN & DOEN | VELDHOVEN

VRIJDAG 01/02/ ’19

THEATER DE SCHALM | VELDHOVEN

VRIJHEID VAN DENKEN & DOEN | BARNEVELD

DONDERDAG 21/02/ ’19

SCHAFFELAARTHEATER | BARNEVELD

VRIJHEID VAN DENKEN & DOEN | HAARLEM

ZATERDAG 09/03/ ’19

PHILHARMONIE | HAARLEM

WAT ZEGT DE BEZOEKER…

Arjan is geen acteur en geen zanger, maar dat is nu net de kracht: het publiek beseft dat het niet kijkt naar iemand die het speelt, maar naar iemand die het écht heeft meegemaakt en ondergaan.

De ontvoering, de angst, het verdriet, maar ook de nodige humor en de muziek die hem door die twintig maanden heen sleepten. Het decor en de projecties maken het plaatje af. Met als toegevoegde waarde het gitaarspel van de sympathieke Jan Wilm Tolkamp. De laatste gitarist van de band Normaal.En na de voorstelling komt dan ook het besef bij de mensen; wat een groot goed, je vrijheid van denken en doen! Een aanrader om te bezoeken.’

“Ik heb genoten van je verhaal. Ik werd echt meegesleept en had af en toe het idee dat ik echt kon voelen waar jij je op bepaalde momenten bevond. Alsof ik een boek las. Echt goed gedaan. Je kan fantastisch verhalend vertellen.” Debby H.

“Bedankt voor een mooie voorstelling. Wat een mooie combi met de gitarist en ook mooi hoe je verhaal voor theater is bewerkt. Dat is bijzonder knap gedaan.” Hanny van de W.

©2019 Arjan Erkel all rights reserved | Design by Plush Global Media

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?