Arjan

Arjan als spreker

Mijn boodschap is dat je zelf aan zet bent om te groeien. Ga op zoek naar de mogelijkheden en laat je niet afleiden. Ook vind ik dat je geen slachtoffer moet zijn van je eigen leven, probeer negatieve ervaringen om te zetten in positieve lessen.

Al puttend uit mijn eigen ervaringen zal ik tijdens mijn verschillende lezingen en gesprekken ingaan op wat er bij de deelnemers speelt en sta ik vanuit eigen ervaring stil bij veerkracht, weerbaarheid en diverse andere thema’s die voor iedereen kunnen bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ik moest eigenlijk vanaf de eerste seconde op zoek naar een modus om mezelf rustig te houden, mijn gedachten te buigen en het beste uit de situatie te halen waarin ik me bevond. Hoe hield ik mijn spirit hoog terwijl ik het gevoel had niet meer door te kunnen?

Ik word al 15 jaar, nationaal en internationaal, geboekt als spreker door zowel multinationals als kleine bedrijven, politie, leger en andere organisaties. Tijdens seminars, teambuilding of workshops vertel ik over het nemen van je eigen verantwoordelijkheid, maar ook hoe je die bij een ander kunt activeren zodat die volledig zijn talenten kan benutten.

Immers de vrijheid van creativiteit en het lef en vertrouwen om dingen los te laten, of op te pakken en te starten is zowel persoonlijk als zakelijk de opening tot het creëren van nieuwe mogelijkheden.

Als ik terugkijk op mijn ontvoering dan ken ik geen woede. Natuurlijk had ik het liever niet willen meemaken, maar ik heb het een plek gegeven. Ik heb periode overtroffen, en daar ben ik trots op. Ik wist mezelf iedere dag te motiveren om verder te leven, de situatie beter te maken, contact te maken met mijn ontvoerders zonder mezelf hierin te verloochenen. In vrijheid zouden we allemaal kunnen werken aan onze dromen en verlangens maar toch doen we dat niet altijd.

Auteur

Kort na mijn ontvoering werd ik gevraagd een boek te schrijven over mijn ervaringen. Het voelde goed om dit boek te schrijven, niet alleen omdat ik mijn ervaringen met anderen kon delen, maar ook om op papier te zetten wat me echt is overkomen. Het schrijven versterkte mijn gevoel dat mensen veel meer kunnen zonder dat ze het weten. Ik had nooit eerder de behoefte gehad om een boek te schrijven en nu lag het er ineens.. Inmiddels zijn er meer dan 70.000 exemplaren over de toonbank gegaan, is het boek in het Engels vertaald (Held hostage) en is dat een No 1 bestseller geworden op Amazon!

Spreker

NRC Handelsblad
Lees verder
"Het is een fenomenale prestatie om dit te overleven, en het is bijna net zo’n grote verdienste om er zo’n mooi, meeslepen en ontroerend boek over te schrijven".
Volkskrant
Lees verder
"Een intelligent geschreven, fascinerende rapportage over een verblijf in de hel."
Algemeen Dagblad
Lees verder
"Openhartig, meeslepend en spannend."
Ruud de Wild, Radio 538
Lees verder
"Boek Arjan Erkel kopen."
Planet Internet
Lees verder
"leest als een ware psychologische thriller."
Planet Internet
Lees verder
"Over Samir; Voor liefhebbers van actualiteiten een absolute aanrader. En eigenlijk ook voor alle romanliefhebbers. Het boek is prima geschreven en leest als een wild gevaarte weg."
Paul Witteman
Lees verder
"Over Generatie YEP: Generatie YEP geeft een nieuwe kijk op de kansen die de multiculturele samenleving biedt voor de toekomst van Nederland."
Previous
Next

Leuk om te weten

Arjan is geboren en getogen in Rotterdam. Hij groeide op in een hecht en warm gezin met twee broers en een zus.

Hij voetbalde in zijn jeugd bij Alexandria’66 en bokste bij de bekende Rotterdamse boksschool Theo Huizenaar. Na zijn middelbare school heeft hij een jaar logistiek management gestudeerd maar volgde daarna zijn hart en ging culturele antropologie studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Zijn afstudeeropdracht deed hij in opdracht van Artsen zonder Grenzen in een vluchtelingenkamp in Noord Oeganda. Na zijn studie wilde hij dolgraag terug naar het veld om nog meer van de wereld te zien, mensen in nood te helpen en samen te werken met internationale collega’s. Helaas was er wegens gebrek aan rampen geen werk te vinden in de noodhulp. Na een korte tijd bij Robeco belde AZG of hij voor hen naar het veld toe wilde, en zo belandde hij in Tadzjikistan waar hij bijna twee jaar als logistiek manager werkte.

Hij leerde Russisch en ontmoette zijn latere vrouw Amina.

Na nog drie missies in Oezbekistan, Tadzjikistan en Sierra Leone kon hij als country manager Rusland aan de slag. Een mooie carrière stap om als 32 jarige in het grootste land ter wereld te gaan werken op een van de meest gevaarlijke plekken die er toen bestond. Helaas werd Arjan daar dan ook slachtoffer van een ontvoering. Na zijn ontvoering neemt Arjan eerst wat rust om bij te komen. Na een half jaar begint hij aan zijn boek ‘Ontvoerd’ dat uiteindelijk een bestseller wordt waarvan al meer dan 70.000 exemplaren zijn verkocht.

Al snel wordt hij geboekt als motivational speaker. Met zijn overlevingsverhaal inspireert hij velen om in beweging te komen om hun leven te veranderen of te verbeteren. In 2006 trouwt Arjan met zijn Dagestaanse vrouw Amina en vieren zij de geboorte van Anna Sophia.

In 2007 schrijft hij het boek ‘Samir’. Een boek dat gaat over de vraag waarom jongeren radicaliseren en zich aangetrokken voelen tot de jihad. Hij volgt in zijn boek het leven van een tot terrorisme veroordeelde jongere in zijn zoektocht en strijd. Dit als waarschuwing voor wat de samenleving nog te wachten zou staan.

Daarnaast richt hij samen met Yolanthe Cabau, Evelien Hölsken en Roelof van Laar de stichting Free a Girl op. De stichting bevrijdt minderjarige meisjes uit de seksindustrie.

In 2010 volgt zijn derde boek Generatie YEP over de opkomende groep van geslaagde allochtone jongeren die deel gaan uitmaken van het establishment en de kansen die dat met zich meebrengt.

In 2011 en 2012 worden Arabella en Adriana geboren, Amina en Arjan hebben dan dus drie dochters!

Voor de EO, een Nederlandse omroep, mag hij in 2016 zes afleveringen van de serie ‘Vreemde Tralies’ presenteren. Een programma dat gaat over Nederlanders die in het buitenland in de gevangenis zitten.

Vanaf eind 2017 tot 2020 is Arjan samen met Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van de popgroep ‘Normaal’, te zien in theaters door heel Nederland. Tot op vandaag doen zij regelmatig, op verzoek, samen deze theatershow.

Scroll naar boven