Boek mij

Al 19 jaar veel gevraagd spreker
Nationaal & internationaal
Meer dan 100.000 mensen geïnspireerd
Gepassioneerd, open, bevlogen, intiem, grappig, aangrijpend
Auteur van drie boeken
Ontvoerd - Samir -Generatie YEP
Alleskunner
Van kleine, intieme gesprekken tot grootse theatervoorstelling
Motivatie, inspiratie, activatie
Kleine of grote bijeenkomst, het publiek vertrekt met nieuwe energie
Natuurlijk leider
Authentiek, toegankelijk & krachtig
Previous slide
Next slide

Lezing? Tafelgesprek? boksen?

De inhoud van al mijn sessies maak ik op maat voor de organisatie, het publiek en het doel van de bijeenkomst. De sessies zijn geschikt voor iedereen. Wat je uit de sessies kan halen is:

Bewezen tips over aanpassing aan een nieuwe realiteit
Inspiratie en perspectief (er is natuurlijk ook gelach!) als gevolg van een open sessie
Het inzien van de waarde van kwetsbaarheid
Praktische handvatten en wijsheden om jezelf te blijven verbeteren
Een helder beeld over hoe (veer)krachtig je als mens bent
Een relevant, mooi en heftig verhaal dat sowieso stof tot nadenken achterlaat
Een levend voorbeeld van hoe je ondanks een gang ‘door de hel en terug’ iets moois van het leven kan maken
Een les over hoe de confrontatie met jezelf, je leven kan veranderen
Inzicht in hoe groot de impact is van empathie in een wederzijdse relatie
Een goed ‘weet jij nog van die ontvoering in 2002…’ verhaal tijdens het familie- of vriendenweekend.

Thema's

Mentale weerbaarheid: hoe blijf je jezelf motiveren als het tegen zit? Hoe motiveer je jezelf onder hoogspanning/ stress?

Discipline: zelfzorg, zelfonderhoud, focus op je doelen en meer

Verbinding zoeken & maken: zonder verbinding met anderen bereik je geen doelen. Om verbinding te houden leun je op integriteit en vertrouwen; zeg wat je doet, en doe wat je zegt


Perspectieven: blijf nieuwsgierig, leer je inleven in anderen, zie de belangen van een ander, begrijp de belangen van een ander en pas hier eventueel je handelen op aan

Aanpassingsvermogen en flexibele houding: leer schakelen zonder jezelf te verliezen; wat doe je als je een bepaalde situatie niet onder controle hebt of kan krijgen?

Maatschappelijke betrokkenheid: hoe gebruik je jouw positie (welke dan ook) om iets voor een ander en/ of de wereld te betekenen? Ik heb mijn, door schade, verworven bekendheid gebruikt om stichting ‘Free a girl’ op te richten (samen met Yolanthe Cabau, Evelien Hölsken & Roelof van Laar). Als individu maar ook met het opzoeken van de juiste samenwerkingen kun je een hoop voor elkaar krijgen om bij te dragen aan een betere wereld.

Lezing

Tijdens mijn werk als directeur bij Artsen zonder Grenzen ben ik gegijzeld door gemaskerde rebellen in Dagestan, Rusland. 607 dagen in totaal ben ik ontvoerd geweest. Uiteraard was dit een nachtmerrie waarvan ik niet wist of ik hem zou overleven.. Eenmaal in deze nachtmerrie leerde ik toch met de nieuwe situatie omgaan. De lessen die ik uit deze gruwelijke ervaring heb getrokken wil ik graag met zoveel mogelijk mensen delen. Ik kan jullie als geen ander leren hoe we, zeker in een tijd vol verandering en onzekerheid, toch flexibel kunnen blijven en hoe we kunnen blijven groeien onder zelfs de moeilijkste omstandigheden denkbaar.

De mindset dat ik alles kan bereiken en veranderen in mijn leven heb ik tot op vandaag weten vast te houden. Ik wil hiermee andere mensen inspireren. Je hoeft niet mee te maken wat ik heb meegemaakt. Je hoeft niet 607 dagen in een ondergronds hok vast te zitten om je te realiseren wat vrijheid van denken en doen betekent. Om te veranderen hoef je niet allerlei spannende cursussen te volgen. Het is gewoon een kwestie van doen. Laat mij jouw eerste stap zijn in een verandering. Bevrijd jezelf van wat je tegenhoudt in het leven! Laat mijn verhaal jou inspireren tot daadkracht, jouw nieuwe werkelijkheid en vrijheid (ook mogelijk met muzikale ondersteuning)

Lezing met muziek - VRIJHEID VAN DENKEN EN DOEN

Tijdens m’n vrijheidsberoving bood muziek troost en steun. Het zingen en neuriën van liedjes die herinnerden aan vrolijkere tijden, gaven kracht en energie: Green Green Grass of home, Folsom Prison Blues en San Quentin.

In het bijzonder Oerend Hard van de band Normaal werd mijn houvast en verbond me in zekere zin met mijn ontvoerders: op een bepaald moment zongen zij dit nummer fonetisch mee. Nadat ik op De Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland, samen met Bennie Jolink optrad en dat later nog eens deed in een oude gevangenis in Rotterdam ontstond het idee om naast de inspiratiesessies en lezingen die ik al gaf ook een theatervoorstelling te ontwikkelen.

In de voorstelling ‘Vrijheid van denken en doen’, die werd geregisseerd door Eva-Lise Geerlings, speel ik gedeeltes van mijn ontvoering na en vertel ik hoe ik de 20 bange maanden heb doorstaan. Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van de band ‘Normaal’ begeleidt me met muziek en zang. Muziek helpt emoties te versterken. Ik wilde destijds, zoals ‘Normaal’ zingt, Oerend hard door met mijn leven.

Mijn lezing met muziek is een aangepaste versie op basis van de theatervoorstellen, hier vertel ik niet alleen over mijn verdriet, eenzaamheid, veerkracht en vechtlust om mijn ellende te doorstaan, maar vertel ik ook met humor over boksen met ontvoerders, omgaan met wapens en het geven van sekslessen aan mijn belagers.

‘Vrijheid van denken en doen’ is een inspirerend verhaal over blijven staan onder enorme druk en het vergroten van mogelijkheden. Een aanrader als je zelf ook weer in beweging probeert te komen, om achter verlangens aan te gaan en afscheid te nemen van belemmeringen.

Mijn verhaal ondersteunt door muziek voelt nog intenser, en op deze manier krijgt het publiek ook even de tijd om het verhaal echt goed in zich op te nemen, daarom doen Jan Wilm en ik deze versie heel graag. Je krijgt het beste van twee werelden.

Tafelgesprek

Om te beginnen geloof ik enorm in de kracht van delen en daarmee leren van elkaars ervaringen. Door open met elkaar in gesprek te gaan, in een intieme setting, kom je vaak vanzelf al tot bijzondere inzichten. Natuurlijk leer je tijdens ons gesprek ook van mijn eigen ervaringen.

Ik deel mijn verhaal en ervaringen al jarenlang op allerlei manieren. Zo ook tijdens tafelgesprekken. Een fijne manier, omdat op deze manier eenvoudig een mooie dialoog ontstaat. Dit gesprek gaat niet om ‘mijn verhaal’, ik deel mijn geleerde lessen zodat je die kan toepassen op je eigen verhaal. Met als rode draad onderwerpen zoals ‘gevangen zitten in je eigen keuzes’, veiligheid, nieuwsgierigheid en verbinding ontstaan waardevolle, intieme gesprekken. Ik gebruik mijn ervaringen om jou uit te dagen de vrijheid en mogelijkheden in jouw leven op te zoeken en om je te inspireren een sterke(re) toekomst te bouwen.

In een gesprek van ca. drie uur werk je aan jezelf door te leren van de ervaringen van mij en van anderen. We motiveren en inspireren elkaar door het verruimen van onze inzichten, daarbij bied ik handvatten om per definitie aan het roer van je eigen leven te blijven staan. In elke situatie heb jij de regie, en ik vertel je hoe die kan voeren.

Boksclinic

Boksen vergroot je weerbaarheid:
Ik heb mijn hele jeugd gebokst, voor mij is het een inspiratiebron en het geeft me zelfvertrouwen en kracht.
Door boksen leer je omgaan met tegenslag; hoe je uit moet delen, incasseren en ontwijken. Boksen is daarmee een mooie metafoor voor het leven.

Boksen draagt bij aan:
Je mentale weerbaarheid
Je fitheid
Denken in mogelijkheden
Je veerkracht vergroten
Niet opgeven

Het leert je:
Sturing geven aan je eigen leven
Openstaan voor mensen (omdat je altijd mensen nodig hebt om vooruit te komen)
Letterlijk en figuurlijk vechten tegen eenzaamheid
Nieuwsgierig blijven naar jezelf en anderen

Je mag even slachtoffer zijn en medelijden hebben met jezelf, maar als je een klap hebt ontvangen moet je ook gewoon weer klappen uitdelen. Natuurlijk is het beter om niet zo’n diep dal door te hoeven om die lessen te leren en daar kan boksen bij helpen. Durf je, heb je lef? Durf je de confrontatie met jezelf aan? Durf je te incasseren en uit te delen? Luisteren naar de ervaringen van Arjan en vervolgens boksen om je fysieke en je mentale weerbaarheid te vergroten?

Scroll naar boven