LEZING OF WORKSHOP

Op harde wijze heeft Arjan geleerd dat hij zichzelf kan verrassen, kan overtreffen en over veel meer kracht en invloed beschik dan dat hij ooit had gedacht.

Van augustus 2002 tot april 2004 hielden gewapende en gemaskerde moslimrebellen hem 607 dagen gevangen onder erbarmelijke omstandigheden in Dagestan. Zijn gijzeling was een lange strijd tegen onzekerheid, stress, onduidelijkheid, eenzaamheid, wanhoop en een gebrek aan vertrouwen, veiligheid en comfort. Elke dag zou zijn laatste dag kunnen zijn. Voor meer informatie over zijn ontvoering zie www.arjanerkel.nl

Al snel heeft hij alles op alles gezet om het beste uit de situatie te halen. Dit door op zoek te gaan naar verbinding met zijn ontvoerders en door constant te reflecteren op zijn eigen gedrag. Werken aan veiligheid, vertrouwen en mogelijkheden in plaats van het nog erger te maken door negativisme en vijandigheid. Hij heeft zich moeten invechten, zelfs letterlijk. Hij is er achter gekomen dat hij zijn grenzen kan verleggen. Hij heeft geleerd wat geduld, discipline en volhouden echt in houden. Maar ook wat het is dat je tranen op zijn van verdriet. Hij heeft ervaren wat empathie kan doen aan onderlinge relaties. Het hielp hem overleven.

gggst-regis_118prisonday.nl, olv arjan erkel(ex artsen zonder grenzen,ontvoerd geweest in dagestan) opgesloten worden in gevangenis,in de cel,iov panorama,frans lomans

“Het is een harde en uiteindelijk goede leerschool geweest om meer uit mezelf te halen.”

Na zijn ontvoering heeft hij er zijn missie van gemaakt mensen en organisaties te laten nadenken over vrijheid. Vrijheid van denken en doen als basis van de inrichting van leven en werken. Vrijheid van creativiteit en het lef en vertrouwen om dingen los te laten, of op te pakken en te starten. Hij noemt dat:

VAN VRIJKOMEN VAN NAAR VRIJHEID OM TE DENKEN EN DOEN. 

De wereld verandert steeds sneller. Flexibiliteit en een groot aanpassingsvermogen maken het makkelijker met al de veranderingen om te gaan. Ga aan de slag en vergroot uw vrijheid.

 

Van vrijkomen van, naar vrijheid om. Groei door veerkracht en verbinding.                                                              

Iedereen krijgt te maken met keuzes en veranderingen. In een leven vol vrijheid zou het voor de hand liggen de keuzes te maken waar je achter staat. Helaas lukt dat niet altijd. Onzekerheid, angst, financiën of een context die het niet toe laat staan soms in de weg.

Wat doe jezelf om toch je call to action op te volgen. Ga je voor je zelf staan of laat je je leven bepalen door anderen.

Arjan is een duidelijk voorbeeld van iemand die met noodgedwongen veranderingen te maken kreeg en daar ook goed mee leerde omgaan.

Het verhaal van Erkel staat centraal in de lezing. Zijn manier van omgaan met het vastzitten in onzekere tijden en juist door verbinding met zijn eigen doelen en met de mannen die hem vasthielden geldt als uitgangspunt.

Erkel maakt de link met het dagelijkse leven door zijn voorbeelden tijdens zijn ontvoering te plaatsen in het leven van alle dag. Hoe gaan mensen om met vrijheid en hoeveel vrijheid geven ze anderen. Wat zet mensen in actie en wat houdt hen tegen. Waar zitten ze in vast, hoe laten ze dingen los. Wat doet stress en crisis met je en hoe zorg je voor veerkracht en lef.

Het verhaal van Erkel is een mooie metafoor van wel of niet de vrijheid en mogelijkheden opzoeken. Het motiveert en inspireert mensen om zichzelf een spiegel voor te houden en op zoek te gaan naar wat zij zelf willen verbeteren of veranderen.

Voor boekingen of meer informatie:arjan@erkel.nl

 

©2023 Arjan Erkel all rights reserved | Design by Plush Global Media

Log in with your credentials

Forgot your details?