De meeste jongemannen die worden verdacht van terroristische activiteiten zitten voor jaren opgesloten in de zwaarbewapende gevangenissen van het land. Nederland ademt weer enigszins vrij. Maar is het gevaar door de nieuwe wet terrorismebestrijding werkelijk geweken? Of gaat het zogenaamde radicaliseringproces onder jonge moslims gewoon door?

Wat zijn de idealen van jonge moslims die de koran en het leven van de profeet Mohammed als pure leidraad van hun leven zien? Wat brengt hen samen – en hoe probeert de AIVD hen uit elkaar te drijven? Hoe ziet de gewapende jihad eruit? Welke invloed hebben de media en politici op het radicaliseringproces?
Wat bijna geen enkele journalist voor elkaar kreeg, lukte Arjan Erkel wel. Hij sprak Samir A in de gevangenis en voerde ook gesprekken met mensen uit zijn omgeving. Voor dit boek mocht hij bovendien gebruikmaken van de dagboekaantekeningen van Samir.

Terugvallend op zijn ervaringen met de Dagestaanse en Tsjetsjeense jihadstrijders die hem ontvoerden, is Erkel erin geslaagd een verhelderd en meeslepend boek te schrijven, waarin hij aan de hand van het leven van Samir A. licht werpt op de levens van door het geloof gegrepen jongeren. Iets wat tot nu toe voor het grote publiek onzichtbaar bleef.

Nawoord:

De eerste maanden van mijn ontvoering in Dagestan van 2002 tot 2004 had ik nodig om me aan te passen aan de mensonterende omstandigheden. Dertien zwaarbewapende, gemaskerde mannen hadden mij van mijn vrijheid beroofd en hielden mij vast in een vochtig, schemerig kamertje van drie vierkante meter.

Hoewel de situatie na verloop van tijd draaglijker werd en het contact met mijn ontvoerders beter, toch bleef ik afhankelijk van hun willekeur. Om alle ontberingen te kunnen doorstaan, zat er niets anders op dan me te vermannen. Dit woord heeft dan ook een nieuwe betekenis voor… lees meer

 Quotes:

Samir, biedt al met al een indrukwekkend kijkje in het leven van de ‘Polderterrorist“. Algemeen Dagblad

Spannend en onthullend” Pauw & Witteman

Een zeer leesbaar avonturen verhaal” Parool

Goed om te lezen” Oog op morgen

Geweldig, rooie oortjes” Theodoor Holman

©2023 Arjan Erkel all rights reserved | Design by Plush Global Media

Log in with your credentials

Forgot your details?